Historien

Jeg var utrolig heldig når jeg gikk på Statens håndverks og kunstindustri skole i Oslo fra 1977- 1980. Jeg fikk en lærer som var genuint interessert i akvarell og det passet meg. Jeg lærte utrolig mye, jobbet hardt, hver dag… ikke minst på glassavdelingen med Victor Sparre, hvordan lys går gjennom glass er fasinerende, Egil Weiglin, Erik Wessel, Jan Radelgruber, Ørnulf Ranheimsæther er bare noen av de jeg lærte noe av. Og ikke minst modellen Nusse ( hun hadde sittet modell for Edvard Munch, en fabelaktig gammel dame)
I denne perioden ble jeg kjent med en annen billedkunstner som fikk betydning for min tegneutvikling, Bjørg Holene,  så tok jeg siste året på Bergen Kunst og håndverksskole 1980- 81, på tekstil og fikk danske  Elsebeth Rahlff  som eminent lærer for meg. Studerte stofftrykk og hvordan farge går inn i fiber. Det var enormt lærerikt for akvarellutviklingen. Fiberinteressen hadde jeg fått med meg hjemme fra.
Fra 1982- 1986  gikk jeg på Kunstakademiet i Bergen, jeg kunne ikke gått på noen av de andre akademiene. Bergen fordi det var et åpent akademi, man kunne gå mellom avdelingene, det passet meg fordi jeg tilhører vel gruppen av multi- kunstnere som er uavhengig  av materialer, men som MÅ lage bilder… 4 flotte år som ga meg nok styrke til å fortsette i bildenes verden, jeg kunne ikke vært noe annet sted. All honnør til Steinar Christensen, Roddy Bell ( jeg jobbet sammen med han som assistent for noen store papirarbeider) Zdenka Rusova, Harald Krogstad, Morten Krogh og gjestelærer Hannemor Hansen Krohne og Gerd Tinglum som ga meg mange viktige innspill.

2 Responses to Historien

  1. Ole I. Bording

    Hei!

    Jeg studerte ved Arkitekthøgskolen i Oslo, som lå tvers over gata for SHKS i 1967-73 og hadde også gleden av å tegne akt under enten Morten Krogh og Tore Haaland eller Guttorm Guttormsgaard av modellen Nusse. Jeg glemmer aldri at hun engang sa: «Ja den gutten er fabelaktig! Jeg har sagt til ham at han vil nå langt!» «Den gutten» var Odd Nerdrum, så hun hadde jo en viss peiling. Opp igjennom de 50 åra som har gått, har jeg med ujevne mellomrom, egentlig så ofte anledningen bød seg her i Arendal, tegna croquis med mange gode modeller. I det siste har det vel vart kontinuerlig i 4-5 år. Den siste modellen har et ansikt som, når hun sitter i den posituren, likner forbløffende på Jan Vermeers jente med perleøredobber. Som den gamle narr jeg er, liker jeg jo å imponere med at jeg har tegna modellen til Gustav Vigeland og Edvard Munch, og da kommer jeg til spørsmålet: husker du hva Nusses egentlige navn var? Jeg har lest det et sted, men hvor? Hilsen Ole I. Bording, Tromøy, Arendal

  2. tronde

    Tusen takk for hyggelig kommentar. Nusse vil bli husket, men hva hun het vet jeg ikke. Bare Nusse. Vi hadde også en annen av Munchs modeller, Hannah. Jeg hadde Morten Krogh på Akademiet i Bergen siste året jeg studerte der.